26 Ağustos 2013 Pazartesi

Ultras Sur, Juve Leo ve Reducto Burgales Atkıları




Ultras Sur'un kuruluş yılı 1980. Kısa sürede ilgi odağı olup, genç taraftarların da katkısıyla büyüyen bir ekip olmuşlar.


José Luis Ochaíta, uzun yıllardır grubun lideri. Rakip tribünlerle kavgalara karışmış, tutuklanmış ve müsabakalara zaman zaman girişi yasaklanmış bir isim. Grubun tarihi boyunca, RM'nin kimi oyuncuları ile sıkıntıları olmuş, kimileri ise gözdeleri. Aralarının iyi olduğu oyunculardan Juanito, trafik kazasında hayatını kaybettiğinde, 10 sene boyunca içerde oynadıkları maçların 7. dakikasında "Illa, illa, illa, Juanito maravilla" diye bağırmışlar. Maravilla İspanyolca'da şaşkınlık manasına geliyormuş.


Grubun içerisine girmek zor olmasına rağmen kimi kitaplara konu olmuşlar. Antonio Salas takma adıyla aralarına giren bir gazeteci gözlemlerini yayımlamış. Salas'ın gözlemlerinin yoğunlaştığı konu Ultras Sur üyelerinin stadyum içi ve dışında Neo Nazi hareketini destekleyen tavırları olmuş. Benzer deneyimleri bir başka "ajan" taraftar David Madrid de yaşamış. (Soyadından da mı anlamadınız arkadaş:)) Hatta bir polis de taraftar kılığındaymış o dönem.


Ultras Sur'un karıştığı en büyük olaylardan birisi 1 Nisan 1998'deki CL yarı final ilk maçında Dortmund ile yaşadıkları. Maçtan önce yüz kadar taraftar, stadın güney tarafındaki tellere yükleniyor. Önlerindeki kale ile tellerin arasında da bağlantı var. Ağırlık sonrası tellerin çökmesi sonucu kale de yerinden hareket edip, sökülmüş ve müsabaka 75 dakika geç başlamasına sebep olmuş. Kulüp de bununla ilgili ceza aldı. Grup da bu olay sonrasında kendi durumları ile ilgili daha köklü kararlar almaları gerektiğini dile getirmişler.


Florentino Perez'in başkanlığında güney kapısına dönmek zorunda kalmışlar. Başkan, grubun içeride ve yurtdışındaki masraflarını da kesmiş. Böylece olayların da sayısı epey azalmış. 2006-2009 arası Roman Calderon başkanken grubun başkanla arası iyi olmuş. Başlangıçta stadlara gelirken sürekli gamalı haç ve Franco dönemine ait simgelerin bayrakları ile gelmişler. Günümüzde ise her kesimden insan olduğunu iddia ediyorlar. Hala tribünlerinde benzer içerikte bayraklar mevcutken, aklı başında birinin Ultras Sur çatısı altında olması olası değil açıkcası.


Lazio'nun Irriducibili, Verona'nın Hellas Army Verona, Lyon'un Bad Gones, Espanyol'un Blanquiazules Brigades'i ile iyi ilişki içerisindeler. Rayo Vallecano'nun Bukaneros, Sevilla'nın North Biris, Athletic Bilbao'nun North Taldea Herri düşman grupları. Şu seçimler sonrasında hala faşist değiliz diyorlar:)


Juventude Leonina, Sporting'in en büyük taraftar grubu. Juve Leo veya JL76 deniliyor. Sporting'in en eski grubu, 1976'da kurulmuş. Sporting'in o zaman ki başkanı João Rocha'nın oğulları tarafından kurulan bir grup. Bu da onları Portekiz'in ilk resmi tribün grubu yapıyor. Durum böyle olunca amigoları da uluslararası platformda tanınan biri ve bu sayede "ultra" dünyasında kısa zamanda bilinen bir ekip haline geliyorlar. İlk başlarda kendi okul arkadaşları varmış grupta, hatta başkanın gençlik projesi denilebilir.  Fakat 80'li yıllara gelince ultra kavramını benimsemişler. Düzenli meşale kullanımı, bayraklar, semboller kullanmaya başlamışlar.


Juve Leo'nun varlığı diğer kulüplere de örnek olmuş bu sayede. 1982'de Benfica taraftarları Diabos Vermelhos'u kuruyor. Portolular Dragons'u, Academicalılar Mancha Negra'yı.


İlk yurtdışı deplasmanlarını da 83-84 senesinde Uefa Kupası'nda Sevilla'ya karşı yapmışlar. 80 kadar kişi. Sonrasında devamı gelmiş zaten.  Her geçen gün de bünyesindeki üye sayısı artmış. Tribünün başka bir grubu olan Torcida Verde (1984) ile de güçlerini birleştirince iyice yükselen bir ekip olmuşlar. Bu arada Torcida ancak 1988 senesinde kulüp tarafından tanınmış.


Burgos Club Football, ne yazık ki grup hakkında bir şey bulamadım. Burgos, şu an İspanya 4.liginde mücadele ediyor. Normalde 1922 yılında kurulmuş; ama maddi sıkıntılar ve çeşitli sebeplerden dönem dönem kapanıp, başka isimlerle faaliyetlerini sürdürmüşler.

4 yorum:

kafsinkaf dedi ki...

abi sen nerelerdeydin ya :)

Şairler Parkı dedi ki...

@kafsinkaf
Çok ihmal ettim sorma:)

Sadece foto koysam neyse, yazı da olunca birikti de birikti.

kafsinkaf dedi ki...

açma bu kadar arayı sayende adam gibi atkı görüyor bişeyler görüyoruz biraz daha ilgi lütfen :)

Şairler Parkı dedi ki...

@kafsinkaf
İlgi konusunda çok haklısın. Diğeri için aman rica ederim:)