4 Şubat 2013 Pazartesi

Partizan, Grobari, Grobari Jug, Juzni Front, Paok-Partizan Atkıları








Koleksiyonun kıymetlilerinden. Bakmaya doyamadığım atkılar da denilebilir. Partizan grup atkıları. İlk fotoğraftaki atkılar, tasarım ve sadelik olarak benim için "atkı"nın tanımı. Konu Partizan olunca danışacağım ilk isim haliyle dayım. Bir şeyler yazmasını rica ettim, o da kırmadı sağolsun. Partizan deplasmanına giden efsane kadroda yer alan dayıya rica etmeyeceğiz de kime edeceğiz:)

"Daimi bir okuyucusu, zaman zaman da yorumcusu olarak kendimi bu blogun bir parçası sayıyordum ama böyle küçük bir yazıyla katkı yapmak hepsinin ötesinde. Partizan sempatimi bilen Ege başkan rica etti, Grobari atkıları için buradayım :)

Grobari, 1970’te kurulmuş, Avrupa’nın en eski tribün gruplarından biri. Her yönden özgünlüğüyle öne çıkan Yugoslavya’nın, Ultras kültürüne hediyesi. Son yıllarda iç çatışmalar nedeniyle epey kan kaybı yaşasa da, Balkanlar’ın en etkili gruplarından olma niteliğinden fazla bir şey kaybetmiş değil. 

Soldaki atkı, Grobari'nin JNA Stadı'ndaki güney tribünde konuşlanmasına atfen aldığı ismi taşıyor: Grobari Güney. South Will Rise Again mottosuyla tribünde dalgalandırılan Konfederasyon Bayrağı (Amerikan İç Savaşı'nda güneylilerin bayrağı) da buradan geliyor.

İkinci atkı da yine klasik bir Grobari atkısı. Stadın bulunduğu Humska Caddesi'nden dolayı Kızıl Yıldızlıların "mezar kazıcılar" olarak adlandırdığı Partizanlıların ana sembollerinden biri bu kürekli adam.

Üçüncü atkıdaki keltoş ise Grobari 1970'in sembolü. Tribüne hakim olan Alcatraz ekibinin üstünde Grobari 1970 tişörtleri görmek mümkün. Yeri gelmişken, Grobari'nin, Çarşı benzeri bir şemsiye isim olduğunu belirtmek gerek. Bu isim altında birçok alt grup yer alıyor. Mesela son atkı, 1999'daki tribün içi anlaşmazlıklar sonucu kurulan bir alt grup olan Južni Front'un (Güney Cephesi). Son çatışmalarda üyelerinin bir kısmı Alcatraz'ın, bir kısmı da Zabranjeni'nin tarafında yer alan bu grup da kendi içinde bölünmüş durumda. Yumruklu sembolleri ise Napred (ileri, bastır vs.) Partizan mottosunu taşıyor."

Bu atkıların fotolarına torpil yaptığımın farkındayım. Ama görüntüleri çok hoş. İlk fotodaki atkılar bar model. Benzer kaliteye sahipler. 3. fotoda, ilk sıradaki atkı bunlara  oranla daha ince. O da Grobari atkısı. Juzni Front, klasik yün atkı. Paok - Partizan atkısı dandik yazlık atkılar kategorisinden.


Hiç yorum yok: