7 Temmuz 2012 Cumartesi

Werder Bremen - Borussia Mönchengladbach - Eintracht Frankfurt Atkıları

"Almanlıktan aldığım tadı hiçbir şeyden alamadım." diyerek Beşiktaşlı Umut Sarıkaya'ya selamla girişi yapalım. 

Bu sefer ki atkıların tamamı kulüp atkısı. Frankfurt harici hepsi çift kat ve yün atkılar. İlk iki sıradaki Werder Bremen ve Borussia Mönchengladbach atkıları lisanslı. TD'den tanıdığım sevgili Süha abi ( goekmavi ), ricamı kırmayarak benim için getirdi. Buradan tekrar teşekkür ederim kendisine. Werder atkısını beklerken, arkadaşlarım "nasıl ya, ne alaka" diyorlardı. Görünce büyük bir kısmı beğendi. Beğenilmeyecek gibi de değil bana kalırsa. Çok sade ve şık bir atkı. 2. fotoğraftaki atkı, ilk fotodaki You'll yazan atkının arkası. 3. sıradaki atkıyı ne zaman, nasıl almıştım anımsamıyorum açıkçası. Son atkı Frankfurt ise, benim için harika bir parça. Yün, fakat çift kat değil. Arkasının modeli için şunu söyleyebilirim: Çevrilmiş bir yün kazağı hayal edin:) Bu modelin ne zamanlar kullanıldığını düşününce, atkının yaşı en az 25 diyebiliyorum.

Başlığın özel ilgisi ise Eintracht Frankfurt’a. Atkıların tamamı kulüp atkısı olduğu için bu sefer tribünler yerine kulüpten bahsedelim. Armadan, renklerden vs.Frankfurt şehrinin 13. yy’dan bu yana arması olan tek başlı kartal, kulüp armasıdır aynı zamanda. Siyah ve beyaz renkleri kullanan takımın arması, 1980 yılına kadar yavaş yavaş değişti. 100. yıllarında (1999) kulüp, daha geleneksel bir Kartal armasının kullanılmasına karar verdi. 2006’dan beri şehrin maskotu olacak olan Altın Kartal’da karar kılındı. Altın Kartal, aynı zamanda Frankfurt’a yakın bir kasaba olan Hanau’daki hayvanat bahçesinin en çok ilgi çeken ve sevilen ziyaretçisiymiş. 

Kurucu kulüpler, Frankfurter FC Viktoria ve Frankfurter FC Kickers’in renkleri olan siyah, beyaz ve kırmızı Eintracht Frankfurt’un da renkleri olmuş. Önce kırmızı-beyaz, ardından siyah-beyazı kullanılmışlar. Kırmızı-Beyaz, şehrin armasını, Siyah-Beyaz da Alman İmparatorluğu’nun (Prusya) renklerini simgeliyor. Kulüpler birleştiğinde 3 rengin de kullanılmasında karar kılmışlar. Yerel rakipleri Kickers Offenbach ile oynayana kadar kırmızı-beyazı tercih ederken, sonrasında siyah-kırmızı ya da siyah-beyazı tercih etmişler. 

Kulüp, armalarının da etkisiyle Kartallar (Die Adler) ismi ile anılan Frankfurt'un diğer anıldığı isim de SGE. SGE, kulübün ilk resmi adı olan Sportgemeinde Eintracht isminden geliyor. Anlamı da spor topluluğu gibi bir şeymiş:)  İngilizler de United, bizde Gençlerbirliği gibi bir nevi.

Vedayı da çok sevdiğim videolardan biriyle yapalım. Zıpla, zıpla; zıplamayan Offenbachlı


Hiç yorum yok: