14 Temmuz 2012 Cumartesi

EFC'58 Ermelo, TSVV Merlijn, Heracles Almelo, VV Maarssen Atkıları

Heracles dışında, aşina olmadığımız kulüp atkılarında sıra bu sefer. Atkıların tamamı yün ve çift kat.  Koleksiyonun güzel taraflarından biri, sadece istediğiniz, aradığınız atkıyı bulunca elde edilen hazla sınırlı değil. Dünya'nın bambaşka bir yerinde bilmediğiniz ya da varlığını bildiğiniz kulüp hakkında ilginç bilgilere ulaşmak çok keyif verici. Özellikle alt liglerde olan kulüplerle ilgili güzel detaylar çıkabiliyor. Bu atkı grubu da biraz öyle.

İlk sıradaki atkı EFC'58 Ermelo, adını kasabasından alan bir spor kulübü (Hollanda). Hakkındaki bilgiler Felemenkçe olunca zorlandım açıkcası. Ermelo'nun bünyesinde çeşitli yaş grupları var. Çocuklar, yetişkinler, hatta orta yaşlılar:) Her birinin ayrı futbol takımı var. Kadınların da 2 grubu var. Avrupa'daki bu tür kulüpleri çok takdir ediyorum. Spor kültürlerinin bizlerden fersah fersah gelişmiş olduğunun kanıtı. Çocuklar sadece bir kulübe gidip, ilgi alanlarındaki spor dalı ile çalışma halinde değiller. Tüm yaş grupları arasında bir iletişim var. Çeşitli organizasyonlar ile birliktelik halindeler. Ve spor harici konularda da bir şeyler yaparak, özellikle gelişme çağındaki çocukları olumlu manada motive ediyorlar.



Mesela Ermelo kulübü, otizmli gençler ve çocuklar için bir futbol eğitimi projesine el atmış. Pilot bir takım kurup, bunu önümüzdeki yıllara da yayma derdindeler. Yine bambaşka konuda ilginç bir uygulamaları var. Kulüp, kasaba halkından atık yağlarını istiyor. Kulüpte toplanan bu yağlar, anlaşmalı firmaya gönderiliyor. Firma, bunun karşılığında kulübe belli bir ücret ödüyor. Kasaba halkının kullanmış olduğu ve artık işine yaramayacağı atık yağ, hem geri dönüşüme gidiyor, hem de kulübe finansal destek oluyor.

İkinci sıradaki atkı: TSVV Merlijn. Tilburg'da okuyan üniversite öğrencilerinin futbol oynadığı bir dernek. Dernek sadece öğrencilere ve yeni mezun olmuş öğrencilere açık. Geçtiğimiz sezon, iki takımları Hollanda Amatör Ligi'nin 4 ve 5. gruplarında yer almış. Merlijn'de de aynı Ermelo'daki gibi kadın takımları var. 

1968 yılında kurulan dernek, Merlijn ismini Kral Arthur efsanesinde yer alan ve kralı korumakla yükümlü olan büyücüden alıyor ve derneğin logosunu baykuş ve siyah-beyaz kalkan oluşturuyor.

Ruh amatör olunca, şampiyonluk böyle kutlanır.

Başlığın bilineni Heracles Almelo:) Hollanda 1. Ligi'nde mücadele eden takımın kuruluş yılı 1903. O yüzden saygılar, hürmetler. Kulüp, adını tanrıların kralı olan Zeus'un oğlu Heracles'ten almış ve ülkenin en eski futbol kulüplerinden biri. Ayrıca Hollanda'da ilk siyahi oyuncuyu oynatan kulüplermiş.

Tribünde etkin 2 grupları var: BiancoNero ve Hart voor Heracles (Heart for Heracles) Hem sonrasında tekrar bir Almelo atkısı gelir diye, hem de eldeki atkı grup atkısı olmadığı için Almelo hakkındaki bilgileri kısa geçiyorum.

Son atkı VV Maarssen. Ne yazık ki arzu ettiğim bilgileri bulamadım. Ermelo benzeri bir kulüp. Sponsor desteği ile hareket ediyor. 1927 yılında kurulmuş. Fakat şu videoyu izleyince sempati duymamak mümkün değil.

Hiç yorum yok: