16 Şubat 2012 Perşembe

Paok-Gate 4 Atkıları





Bloga atkıları ekledikçe, günden güne değişti buraya dair aklımda fikir. İlk zamanlar atkı fotoğrafları ile birlikte 1-2 satırdı. Sonrasında bildiğimiz birkaç detay, okuduğumuz yeni bir bilgi ya da anıya dönüştü. Bu halinden de gayet mutluyum şu an için.

Şöyle bir baktım: Paok atkıları için pek bir şey yazmamışım. Paok'u severim ben. Kuruluşunda Beşiktaşlı Rumlar'ın olması da etkendir bunda. Bizim tribünün tamamı demeyelim ama ciddi bir kısmı da Paok'u seviyor. Onlardaki duruma hakim değilim. Fakat maçlarında sık sık Beşiktaş atkıları görmek mümkün.

İlk fotoğraftaki atkılar Paok'un en büyük ve ciddi tribün grubu Gate 4'e ait. Her ikisi de tek kat. İlk atkı daha önce elden çıkmıştı. Geri geldi, yanında bir başka tonda kardeşini de getirdi güzel de oldu. Gate 4, Partizan'ın Grobari grubu ile yakın ilişkiler içerisinde. Yunanistan'da da Ofi ile benzer bir yakınlıkları varmış, yeni öğrendim. 1976 senesinde kurulmuş bir oluşum. O yıllardan bu yana etkin güç diye adlandırabileceğimiz bir yapıya sahip.

Yakın tarihte Fb maçı için yaptıkları deplasmanda da tribünde sergiledikleri performansa şahit olduk. Etkileyici bir görüntü ortaya koydukları kesin. Tribünün tamamının organize şekilde hareket etmesi, deplasmanlara giderken belli bir yaş grubu ile yola çıkmaları takdir edilesi özellikler.

Diğer atkı, "işte atkı budur" kategorisinden. Benim en sevdiğim model olan "bar" atkı. Siyah-Beyaz çubuklu ve kulüp arması. Lisanslı ürün. Arma demişken Paok'unkinden söz edelim biraz. İstanbul'dan zorunlu şekilde göç eden Rumlar'ın kurduğu kulübün ilk arması dört yapraklı yonca ve at nalıymış. Paok'un her bir harfi yapraklar üzerindeymiş. 1929'da ise mevcut halini almış arma: Çift başlı kartal. Bizans İmparatorluğu'nun da simgesi olan bu armadan tek farkları, kartalların kanatlarının kapalı oluşudur. Zorunlu olarak yaptıkları göç için tuttukları yası simgeliyormuş.

Atkılar hakkında yazdıkça arma hikayeleri de ilgimi çekmeye başladı. Bundan sonraki atkılarda da bulabildiklerimi paylaşmaya dikkat edeceğim. Sizlerin de eklemek istedikleri olursa zevkle kabulümdür.









5 yorum:

kafsinkaf dedi ki...

paok candır :)

kafsinkaf dedi ki...

Ayrıca bu aralar iyice salladın blogu hocam daha sık post atmalısın :)

Şairler Parkı dedi ki...

@kafsinkaf
Çok haklısın. Telafi edeceğim ama:)

Ege

OZ KOBRO dedi ki...

:))..videolar güzelmiş..Zafer,Stavros ve Foris:)..eski dostlar:ppp

herneyse SF Gate 4 1976,Gate 4 kapısından giriş yapan onlarca gruptan biridir..Benimde yaklaşık 4 aydır içinde bulunduğum grup Selanik merkezdeki tek taraftar grubudur ve ilk günden beri aynı adresinde bulunmaktadır ki bu konuda Selanik'te tektir..tribündeki yeri Gate 4a (küçük gate 4)kısmının bulunduğu yerdir ki bu kısımdaki tek gruptur..

Grup genelde sol eğilimli olmasına rağmen politik görüş olarak sadece PAOK u benimsemiştir..ayrıca Brüksel ve Zürich te şubeleri vardır:))..

Sevgi konusuna gelince PAOK tribünlerinde geçerli olan bir BJK sempatisi vardır..ancak bu asla Partizan olayı kadar kuvvetli değildirki bunu 1 ay önce kulübün bastığı PAOK-Partizan ürünlerinden anlamak mümkündür..tribündeki duruma gelince gate 4A da 100 de 1 de olsa BJK ürünleri gördüm..en azından her maçta bir kişi gördüm..

yinede sadece gate4,gate5,gate 6 veya tüm Toumba için değil Selanik'in neresinde olursanız olur Türk'üm derseniz ilgi görürsünüz,Sırp'ım derseniz sevgi görürsünüz:)

Gate 4B (büyük gate 4) de durum farklıdır,bütün tribünün yaklaşık 3/4 ü olan bu kısım daha çok milliyetçi ve sadece PAOK-Partizan'cı bir yapıya sahiptir..ve orda durum biraz daha farklıdır..ordaki önemli gruplarda Makedones,Neapoli ve Polichni'dir..

Kısaca durum böyle ama gate 4 başka bir dünyadır kapıdan girdikten çıkıncaya kadar insanın dış dünyayla hatta zaman zaman sahada oynanan maçla bile bağlantısını keser...

Şairler Parkı dedi ki...

@SRPSKI SIN
Yorum için teşekkürler. Birinci ağızdan net bilgi almak keyifli ve doyurucu.

Makedones,Neapoli ve Polichni'yi ilk defa duydum bu arada.

Ege