14 Kasım 2011 Pazartesi

Raiders, Paok, Derby, Gretna Atkıları

Uzun zamandır eklemeyi beklediğim fotoğraf. Raiders atkısının hikayesi yüzünden bu kadar bekledi.

Önce kısa tanıtımları yapalım. Paok, klasik tek kat türlerinden. Derby ve Gretna, Ada Kartalı'nın sürpriz kargolarından birinde çıkmıştı. Bir paket geldi ve üstünde Football Heaven yazıyordu. Bir atkı koleksiyoncusunun da cenneti böyle olur zaten. Her ikisi de çift kat, yün atkılar. Klasik İngiliz mimarisi:) Gretna'dan vardı, ikincisi gelmiş oldu. Raiders atkısı da sevgili Murat kardeşimin hediyesi. Sağolsun katkıda bulundu. Koleksiyonda futbol harici branş kategorisinde olduğu için yeri ayrı haliyle.

Bu atkılar için ne yazacağımı düşündüğüm vakitlerde, Raiders atkısının fotoğrafını gören İhsan (Semtbizim), kendi öğrencilik döneminde Raiders taraftarı olduğundan söz etti. Ben de rica ederek, o dönemle ilgili birkaç satır istedim kendisinden. Beni kırmayıp, Raiders dönemlerinden söz eden İhsan'a tekrar teşekkür ederim.

" Eğitime devam etmek amacıyla 2002-2003 senesini San Francisco'da geçirdim. İnsan, futbol tukunu olunca gittiği yerde de futbola dair bir şeyler arıyor. Tabi söz Amerika olunca, futbola dair şeyleri orada yaşayan Avrupalılar ya da Latinlerle halı saha tadında yapılan maçlarda buluyorsunuz. Futbolda aidiyet duygusu nasılsa, insan gittiği yabancı ellerde de kendisini ait hissedeceği bir spor ya da kulüp arıyor. San Francisco'nun sarı kırmızı renkli takımı San Francisco 49ers'tan artık gına gelmişken, Galatasaraylı ev arkadaşımın sarı kırmızı renkleri gözüme soktuğu dönemlerde, imdadıma siyahıyla beyazıyla, hem de bizim tabirimizle rakip takım "rival" Oakland Raiders çıkıverdi. Oakland, San Francisco'ya göre biraz da siyahi nüfusun yoğun olduğu, fanatiklik seviyesi zaman zaman daha yüksek bir şehirdi. Benim şansım ise tarihinin en parlak dönemlerinden birine denk gelmemdi. Zira Raiders, o sene Amerikan Futbolunda bir mucizeye imza atmış ve dünyanın en çok izlenen sportif finallerinden birinde oynamaya hak kazanmıştı; "Super Bowl". Ben, tabi ev arkadaşıma siyah beyaz baskıları yaparken, mayıs ayında, yüzüncü yılımızda Galatasaray'ı yenip, şampiyonluğumuzu kutlamaya 5 ay varken, bu final bal-kaymağın arasındaki bağlantı olmuştu. 26 Ocak'ta TV başında yerimizi almış ve senenin formda takımı Tampa Bay ile olacak mücadeleyi hazırlanmışken, heyecan doruktayken, siyah beyaz sesleri yükselirken, verdiğimiz destek ne yazık ki sonuca yansımadı. Ganon'un mükemmel oyununa rağmen, karşımızda bizi iyi tanıyan eski hocamız Gruden'in takımına boyun eğdik. Gruden zamanında gelen Ganon ile inanılmaz bir ofansımız olmuştu ama 2003 Ocak'ında bu ofans yetmemişti ve Super Bowl'u kaybettik. Kaybetmemizin ardından Oakland sokakları siyahi dostlar tarafından adeta savaş alanına döndü, arabalar ters döndürüldü, sokaklar ateşe verildi ama eski hocamızın takımına yenilmek bu öfkeyi hiç bir zaman dindiremedi."

İhsan'ın bahsettiği maçın görüntüleri:



Maç sonrasında yaşananlar için o dönemde çıkan haberler:
http://sportsillustrated.cnn.com/football/2003/playoffs/news/2003/01/26/oakland_unrest_ap/

http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/northamerica/usa/1420338/Oakland-in-flames-as-Raiders-fans-run-riot.html

Hiç yorum yok: